Üniversite yerleştirme sınavlarından olan Yks ve Tyt sınavlarına giren öğrenciler şimdiden tercih edecekleri bölümleri araştırmaktadırlar. Birçok öğrenci Sağlık Yönetimi Okuyanların Yorumları hakkında bilgi arayışına girmektedirler. Sağlık Yönetim bölümünün ingilizcesi Health Management olarak geçmektedir. Yurt dışında oldukça popüler olan bu bölüm ne yazık ki ülkemizde henüz popülerliğini tam koruyamamıştır. İlk yıllarda sadece Marmara ve Ankara üniversitesinde açılan bu bölüm Marmara Üniversitesinde son mezunlarını vererek kapanacağı iddia edilmişti.
İçindekiler :
Sağlık Yönetimi İş İmkanları Nelerdir?
Sağlık Yönetimi bölüm mezunlarının çalışma alanları nelerdir? Sağlık Yönetimini okumak isteyen çoğu kişi bu bölüm hakkında araştırmalar yapıp, bölümün çalışma alanlarını öğrenmek istiyorlardır. Bizlerde sağlık yönetimi iş imkanları nelerdir? Başlığımızda bu bölümün çalışma alanlarını ele alacağız. Sağlık Yönetimini okuyan kişiler nerelerde çalışabilirler diye bir soru soracak olursak bunun cevabı Sağlık bakanlığı ve sağlık bakanlığına bağlı kuruluşlar, sağlık güvenlik kurumunda ve diğer devlet hastaneleri ve bu hastanelerin kuruluşlarında uzman yardımcısı ile yönetici adayları olarak iş bulabilirler. Devlet hastaneleri dışında kişi özel hastane ve kurumlarda da iş imkanı bulabilir. Özel hastane ve sağlık kuruluşların giderek artmasından ötürü bu bölümün önü özelde de önemli ölçüde açılmıştır.
Sağlık Yönetimi Çalışma Alanları Nelerdir?
Sağlık Yönetimi bölüm mezunları bu saydığımız alanlar dışında Milli Savunma Bakanlığına bağlı Askeri Hastanelerde de Sağlık Subayı pozisyonunda görev alabilirler. Tabi bunun içinde askeriyenin ayrı bir sınavlarından geçmeleri gerekmektedir. Sağlık Yönetimi bölüm mezunlarının çalışma alanları bunlarla yeterli kalmayıp bu saydığımı kuruluşlar dışında ilaç firmalarında, tıbbi cihaz ve malzeme ticareti yapan kurumlarda ve özel sağlık sigortası yapan yerlerde de iş imkanlarını bulabilirler. Yani bu bölümün devlet ve özel hastane alanında önü şuan oldukça açıktır, fakat özelde iş imkanı bulmak için de tanıdıkların araya girmesi ve mezun olurken diploma notunun puanı önemli görev üstlenmektedir.
Sağlık Yönetimi Ne İş Yapar?
Sağlık yönetici olan kişiler bir nevi bir hastahanenin yönetici pozisyonunda yer almaktadır. Sağlık yöneticisi hastahanelerde çok önemli görevler yapmaktadırlar. Peki Sağlık Yönetimi Ne İş Yapar? Evet bu bölüm mezunları aldıkları eğitim sayesinde bir takım işleri başarılı bir şekilde yapmaları beklenilmektedir. Ve bu yer hastane gibi titiz bir yer olunca hastane yönetimi gibi titiz bir alanda yönetimin burayı en iyi bilen doktorlar tarafından yapılması gerekiyor.
“Sağlık yöneticisi çalıştığı yerde mali, teknik alandaki vizyon, mizyon ve değerkerinin tespit edilmesinde, standardizasyon, kalite akreditasyon için performansların ve çalışmaların değerlendirilmesi görevini üstlenirler.”
Sağlık Yönetimi mezunu çalıştığı kurumun finansal yönetimini tespit edil, bu alandaki görev dağılımını yaparak finansal yönetimleri yönetip uygulamakla yükümlüdür. Muhasebe, mali analiz, finans ve bütçe gibi alanları yönetir. Sağlık alanındaki hizmetler sunuculuk görevini görür. Bir nevi bu alandaki tüm işleri uygulayıp yönetmekle sorumludur.
Sağlık yönetimi bölümünden mezun kişiler sağlık kurumlarındaki hasta bakım ile tıbbi bakım alanları dışındaki hastanenin çoğu işlerine bakmaktadır. Kriz ve afet anında da hızlıca çeşitli planlar yapıp bu dönemdeki işleri ivedi bir şekilde rayına oturtmakla yükümlüdür. Hastaneye gelen hastaların hastalık teşhisi, ameliyat ve diğer işlemleri uluslararası veri kaydında tutarak bunların raporlanması ve denetilmesini de sağlamaktadır.
Sağlık Yönetiminde Hangi Dersler Var?
Üniversite sınavına giren öğrencilerin bir sonraki maratonu tercih edecekleri bölümleri araştırmak olacaktır. Bir çok öğrenci şimdiden Sağlık Yönetimi Bölümünü araştırmaktadırlar. Bu bölümü araştıran kişiler genellikle Sağlık Yönetiminde işlenen dersler nelerdir? sorusunun cevabını da merak etmektedirler. Bizler Sağlık Yönetiminde Hangi Dersler Var? başlığında bu bölümde Sağlık Yönetiminde işlenilen dersleri yazacağız.
- İstatistik
- Sağlık Hizmetlerinde Lojistik Yönetimi
- Sağlık Hizmetlerinde Uygulama
- Sağlık Sigortacılığı ve Ödeme Modelleri
- Sağlık İşletmelerinde Yönetim Muhasebesi
- Sağlık Hizmetlerinde Bilgi Sistemleri
- Sağlık Hizmetlerinde Araştırma Yöntemleri
- Sağlık Hukuku
- İşletmeye Giriş
- Ekonomi
- Genel Muhasebe
- Temel Matematik
- Hukuka Giriş
- Türk Dili
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Temel Bilgisayar
- İşletme Yönetimi ve Organizasyonu
- İşletme Matematiği
- Temel Sağlık Bilgisi ve Tıbbi Terminoloji
- Sağlık Hizmetleri Yönetimi
- Sağlık İşletmelerinde Maliyet Muhasebesi
- Sağlık İşletmelerinde Finans Yönetimi
- Biyomedikal ve Klinik Mühendislik
- Yönetimsel Epidemiyoloji
- Sağlık İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi
- Sağlık Hizmetlerinde Uygulama
- Sosyal Psikoloji
- İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
- Sağlık Hizmetlerinde Ekonomik Değerlendirme Yöntemleri
- Sağlık Hizmetlerinde Uygulama
- Sağlık Sosyolojisi
- Sağlık Politikaları
- Sağlık İşletmelerinde Örgütsel Davranış
- Sağlık Hizmetlerinde Pazarlama
- Halk Sağlığı
- Sağlık Hizmetlerinde Uygulama
- Sağlık Turizmi
- Sağlık Hizmetlerinde Proje Yönetimi
- Sağlık İşletmelerinde Stratejik Yönetim
- Sağlık Hizmetlerinde Kalite Yönetimi
- Sağlık İşletmelerinde Halkla İlişkiler ve İletişim
- Karşılaştırılmalı Sağlık Sistemleri
- Girişimcilik
- Sağlıkta Liderlik
- Müşteri İlişkileri Yönetimi
- Sağlık İşletmelerinde Örgüt Geliştirme
Sağlık Yönetimi Maaşları Ne Kadardır?
Üniversite tercihi yapmadan önce öğrencilerin araştırdıkları konulardan biri de seçecekleri bölümlerin maaşlarını araştırmak olacaktır. Sağlık Yönetimi Maaşları Nedir? Sorusuna cevap amaçlı bu alt başlıkta bu bölümün maaşları hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle şu bilinmelidir ki eğer bir meslek sadece maaş için tercih edilirse hayatınız boyunca o meslekten tat alamaz duruma gelirsiniz. Bir mesleği severek değil de sadece maaş için tercih ederseniz yüksek maaş alsanız bile o meslekte çalıştığınız her gün size sıkıcı gelecektir. Çünkü işinizi sevmeden yapmış olacaksınız. Bu nedenle bir bölüm seçerken maaş bir kriter olmalı fakat tek kriter maaş olursa uzun vadede üzülecek bir sonuçla karşılaşırsınız. Maaşla beraber mesleği sevmeniz ve bu meslek size uyuyor mu diye kendinizi ölçmeniz gerekir.
Sağlık Yönetimi bölümünün maaşları genellikle 3000 Tlden başlamaktadır. Bu maaş sabit olmadığı gibi devlet ve özel kurumlarda farklılık göstermektedir. Bu kurumlarda da bölgeler ve firmalar kendi içlerinde farklı ücretlendirme yapmaktadırlar. Ve tüm bunların yanında çalışan kişinin medeni durumu, çocuk sayısı, diploma sayısı gibi etkenlerde değişkenlik göstermektedir.
Sağlık Yönetimi Kaç Yıllıktır?
Sağlık yönetimi bölümünün eğitim yılı 4 yıldır. Eğitim boyunca bu bölümü kazanan öğrencilere: Genel kültür dersleri ile beraber yukarıda saydığımız derslerin tümü verilmektedir. Bu dersler üniversitelere göre değişkenlik gösterse bile ortalama alınan dersler bunlardır. Sağlık yönetimi öğrencileri staj yapmaktadırlar? Bu bölümün öğrencileri sağlık kuruluşlarında ve özellikle hastahanelerde 4 ay boyunca zorunlu bir staja tabi tutulmaktadırlar. Tüm derslerini verseler bile bu stajı yapmadan öğrenciler mezun olmamaktadırlar. Bu nedenle Cv’nizde iyi bir yer edinmesi açısından staj yapacağınız yeri de iyi seçmeniz gerekmektedir.
Sağlık Yönetimi Atama Puanları 2018-2019
Sağlık Yönetimi bölümü son dönemler de gittikçe popüler bir hal almaya başladı. Ve buna bağlı olarak sürekli taban puanları da değişkenlik göstermektedir. Sağlık Yönetimi taban puanları nelerdir? Bu bölümün taban puanlarına sizlere paylaşacağız. Sağlık Yönetimi Kpss atama puanları genellikle 85-90 puan ve üzeri olmaktadır. Çok zorlu bir bölüm olduğundan ötürü bolca çalışmak gerekiyor.