Miyom hastalığı nedir, miyom hastalığı belirtileri nelerdir? Miyom hastalığından kurtulmak için ilaçlar, tavsiyeler nelerdir?
Ünlü tüp bebek doktoru Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu kadınlarda sık rastlanan miyomlar hakkında bilgiler veriyor
Miyom Nedir?
Miyomlar rahmin ağzında sıklıkla rastlanan ve iyi huylu olan tümör al oluşumlara denilmektedir. Genel yapıları özellikle yuvarlak çaplı ve pembe renktedir. Ayrıca miyomlar rahmin içersinde herhangi bir bölgeye rahatlıkla yerleşerek büyüyüp gelişebilir.35 yaşın üzerindeki kadınların %20’sinde miyoma rastlamak mümkündür. Ortaya çıkan bu orandan anlaşılıyor ki rahim miyomlarına oldukça sık rastlanmaktadır. Ancak menopoz döneminde miyoma rastlanma olasılığı oldukça düşüktür.
Rahim meydana gelen miyomlar neden oluşmaktadır?
Çoğunlukla rahimde meydana gelen miyomların neden oluştuğu konusunda kesin bir tanı konulamamıştır. Ancak miyomun büyümesinde ve gelişmesinde en büyük etken kadınlık hormonu olan östrojen hormonunu etkisidir. Çok nadirde olsa küçük bir olasılık ile rahimde meydana gelen miyomlar 0,5 civarında kanser olma olasılığı göz ardı edilmemelidir. Yapılan pek çok araştırma sonrasında bu oranın çok daha düşük olduğu açıklanmıştır. Kadın doğum uzmanı tarafından eğer miyom teşhisi konulmuş ise lütfen korkmayın!
Miyomda çok sık rastlanan şikâyetler nelerdir?
Genellikle kadın doğumcu tarafından yapılan muayenelerde tesadüfen rastlanan miyomları görülebilir. Çoğu zaman da rahim içinde yerleşim ve büyüklüğüne dayalı olarak şikâyetler yaratmaktadır. Özellikle adet dönemlerinde kanamaların fazla olması, adet dönemlerinde ara ara olan kanamalar, aşırı kanama sebebi ile meydana gelen kansızlık problemleri.
Mesaneye yaptığı baskıdan dolayı sık idrara çıkma, kabızlık sorunları ve karında oluşan şişlikler, elle anlaşılan kitleler, ilişki esnasında ya da adet döneminde kuyruk sokumunda meydana gelen ağrılar, tüpleri ve rahim ağzını kapadığı için meydana gelen kısırlık problemlerine rastlanmaktadır. Bazen miyomlar gebe kadınların düşük yapmasına neden olmaktadır. Ayrıca miyomun teşhisini koymak oldukça kolaydır. Şikâyetler sebebi ile kadın doğumcuya gelen bir kişi yapılan basit bir jinekolojik muayeneden sonra tanısı yapılabilir.