Hacamat tedavisi üzerine yazdığımız makale serimizde bugün Hacamat Nerelere Yapılır Kimlere Yapılmaz? başlığında sizlere hacamat tedavisi kaç yaş üstü yapılır, çocuklara hacamat yapılır mı?, çocuklarda hacamat yöntemleri gibi bir çok soruya cevap vereceğiz. Hacamat yapmış kişilerin yaptıkları yorumlardan oluşan bu paylaşımımız hacamat kullanıcı yorumları olan kişilerin gerçek yorumlarını oluşturmaktadır.
İçindekiler :
Hacamat Nerelere Yapılır?(Kimlere Yapılmaz?)
Bilindiği üzere hacamat Peygamber(s.a.v) Efendimizin sünneti olduğu için müslümanlar arasında sıklıkla tercih edilen bir sağlık tedavisidir. Peygamberimiz hacamat tedavisini tavsiye ettiğinden ötürü hacamat tedavisi en çok müslümanlar arasında uygulanmaktadır. Müslümanlar dışında hacamat tedavisi bilimde de kupa tedavisi adıyla yer almış ve çeşitli doktorlar yardımı ile hastanelerde bu tedavi uygulanmaktadır. Daha önce sitemizde hacamat tedavisi yapan hastaneleri paylaşmıştık. Hacamat Nerelere Yapılır?(Kimlere Yapılmaz?) başlıklı makalemizde ise hacamat tedavisini kimler yapabilir, hacamatın zararları gibi konulara değineceğiz.
Hacamat Nerelere Yapılır?
Hacamat hangi bölgelere yapılır? Hastalıkların tedavisinde ağrıyan ya da hasta olan yerlere hep aynı yerden tedavi uygulanmaz. Her hastalığın tedavi edileceği yer başkadır. Bu durum hacamat tedavilerinde de geçerlidir. Hadis-i Şerife göre hacamat tedavisinde hacamat yapılacak en faydalı noktalar; 1.İki kürek kemiğinin arası; 2.İki kulak arkası; 3.Kalbin arkasıdır.
Kürek Kemikleri Arasına; Kürek kemikleri arasında hacamat yaptırmanın faydaları ve zararları nelerdir? Kalp, akciğer, pankreas ve safra kesesi hastalıklarının tedavisi için yapılır.
Kürek Kemikleri Altına; Kürek kemikleri altına hacamat yaptırmanın faydaları ve zararları nelerdir? Bel fıtığına, mide ve karaciğer hastalıklarına, bel ve karın ağrısının tedavisi için yapılır.
Kafa Arkasına; kulak ağrısı ve kulak çınlaması için, baş ağrıları ve baş dönmeleri için, yara, egzama, sedef, uçuk, saç dökülmesi, ağız ve diş hastalıkları, burun hastalıkları, göz ve göz kapakları, psikolojik rahatsızlıklar ve ruh hastalıkları için yapılır.
Ense Çukurunun Altı Boyun Bölgesi: göz ve göz kapağı hastalıkları, tiroid ve lenf bezi hastalıkları, diş ve diş eti hastalıkları için yapılır.
Kulak Altı Ve Kulak Arkası: Kulak altı ve kulak arkasına hacamat yaptırmanın faydaları ve zararları nelerdir? Burun, kulak, boğaz ve göz hastalıkları, baş ağrısını tedavi eder.
Omuzlar: boyun kireçlenmesi, saç dökülmesi, bel fıtığı, akciğer hastalıkları, hormon dengesizliklerinin düzenlenmesinde, yüksek tansiyon, baş ağrısı, baş dönmesi, kol-omuz ağrılarını tedavi eder.
Bel: Bel ağrısına hacamat yaptırmanın faydaları ve zararları nelerdir? Ürolojik ve cinsel problemlerde, idrar tutamama, böbrek ve kadın-erkek hastalıklarına, bel ağrısı ve fıtık gibi problemleri tedavi eder.
Kuyruk Sokumu: Kuyruk sokumuna hacamat yaptırmanın faydaları ve zararları nelerdir? Prostat ve adet düzensizliğini, fil hastalığı, basuru tedavi eder.
Dizlerin Üstü Ve Altı- İç Ve Dış Kısımları: adet düzensizliği, diz ağrısı ve diz hastalıklarına, basur, varis, baldır ve ayak yaralarına, mide, karaciğer, safra kesesi ve böbrek rahatsızlıkları için yapılır.
Baldırlar Ve Baldırların Arka Kısmı: idrar yolları ve böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon, sedef, fil, baş ağrısı, baldır ve ayak ağrıları ve yaraları tedavi eder.
Ayak Bileği Dış Kısmı: varis, siyatik ağrılar, gut ve fil hastalıkları için yapılır.
Ayak Bileği İç Kısmı: adet düzensizliği ve basura iyi gelir.
Hacamat Nerelere Yapılmaz?
Hacamatın riskli olduğu bölgeler nelerdir? Kafanın üstünde olan bıngıldak denilen bölgeye ve ense çukuruna hacamat tedavisinin uygulaması sakıncalıdır. Bu yerlere hacamat amacıyla yapılacak müdahale zihinsel problemlere, akıl hastalıklarına ve unutkanlığa sebep olur. Kafa arkasından ve ense çukurunun altı olan boyun bölgesiyle kulak arkasına sık hacamat yapılmaz. Buralara sıklıkla hacamat yapılması görme kabiliyetinin zayıflamasına sebep olur.
Kafaya hacamat yaptırmak zararlı mıdır? Aynı zamanda hacamat uygulamasının hangi bölgelere yapılacağı ve ne kadar zamanda bir tekrarlanması gerektiği de büyük önem taşımaktadır. Öyle ki kulak ve kafa hacamatlarının çok sık tekrarlanmaması önerilmektedir.
Kimlere Hacamat Yapılmaz?
Hangi hastalara hacamat yapılmaz? Hacamatın nerelere yapılacağı önemli olmakla birlikte kimlere yapılamayacağı da önemlidir. İleri derecede kansızlığı olanlara, AIDS ve HIV virüsü taşıyanlara, kalp pili takılı olanlara, kalp yetmezliği olanlara, yaşı çok ileri olan yaşlı kişilere, organ nakli olanlara, diyaliz hastalarına, hemofili hastalarına, hamilelere, yeni doğmuş bebeklere, kan pıhtılaşması problemi olan kişilere, düşük tansiyonlu kimselere hacamat yapılmaz. Hastanede hacamat yaptırmak istenler için sitemizde daha önce çeşitli hastanelerdeki hacamat bölümleri hakkında bilgiler vermiştik. Bezmialem hastanesinde hacamat yaptırmak isteyenler ayrıca Bezmialem Hacamat başlıklı makalemizi de inceleyebilirler.