Sünnet Olan Hacamat Bölgeleri Nerelerdir?
Osman Akbaş
4 dakika okuma süresi

Peygamber Efendimizin tavsiye ettiği sağlık yöntemleri arasında yer alan hacamat tedavisi üzerine paylaştığımız içeriklerimizde bugün Sünnet Olan Hacamat Bölgeleri Nerelerdir? başlığı ile hacamat bölgeleri, hacamatın islamdaki yeri, hacamatın zararları veya hacamat yapanların yorumları gibi detaylara yer vereceğiz.

Sünnet Olan Hacamat Bölgeleri Nerelerdir?

Hacamatın sünnet bölgeleri nelerdir? Hacamat; sünnet olan bir tamamlayıcı tıp tedavisidir. Hadislerde sünnet olan hacamat bölgelerinin nereler olduğu, hacamat yapılması sünnet olan günlerin hangi günler olduğu açıkça söylenmiştir. Sünnet olduğu belirtilen belirli bölgelere, belirli günlerde hacamat yapılması hacamat yaptıran kişinin hacamat tedavisinden daha fazla yarar sağlaması için dikkat edilmesi gereken yöntemlerden biri olabilir.

Hacamat; hadislerde geçen sünnet olan bir uygulama olduğu için aslında vücudun neresine yapılmış olursa olsun o bölge sünnet olan hacamat bölgesi olarak kabul edilebilir. Ancak vücudumuzda bazı bölgeler vardır ki o bölgelere hacamat tedavisinin uygulanması ayrı bir öneme sahiptir.

Hacamat Bölgeleri Nelerdir?

Sünnet olan hacamat noktaları C-7 dediğimiz; baş, omuz, kürek kemikleri ve kalp hizası ve bel, kuyruk sokumu, ayak bileklerini oluşturan noktalardır. Dünyada bu tedaviyi uygulayanların hacamat noktaları sünnet olan hacamat bölgeleri ile aynıdır. Bu 7 bölgenin vücudun yapısı ve işleyişi açısından önemi vardır. Sünnet olan bu 7 bölge, vücutta toksinler, ilaç kalıntıları gibi atık maddelerin biriktiği yerler olup ve iltihaplanmalar vs. gibi hastalıkların da başlangıç noktalarıdır. Bu bölgeler hacamat tedavisinde Genel Tarama adı verilen yerler olup genelde bu 7 bölgeye hacamat uygulanmadan vücudun başkaca bölgelerine hacamat uygulanmaz.

Sünnet Hacamat Noktaları Nerelerdir?

Hadislere göre hacamat nasıl yapılır? Bir rivayete göre de ; Peygamberimiz (sav), iki kulak arkasından ve iki kürek kemiğinin ortasından hacamat yapılmasını emretmiştir. Yani bu demek oluyor ki kafa hacamatı yapılan bölgeler ile vücuttaki  diğer bölgeler sünnet olan hacamat bölgeleridir. Kafa hacamatı için ise sünnet olan hacamat noktaları hadislerde şu ifade ile geçmektedir. Hacamat hangi hastalıklara iyidir? Kafa hacamatı yaptırmak 7 derde şifadır: Cinnet, baş ağrısı, cüzam, maraz, uyuklama, diş ağrısı, baş dönmesi.”

Genel hatlarla bahsedilecek olursa hacamatın iyi yaptığı hastalıklar şu şekildedir ;

Baş bölgesine uygulanan bu tedavi gerek beyin hastalıkları gerek baş ağrıları gerekse ruhsal ve mental hastalıklar açısından bir arınmadır. Hadislerde de belirtildiği gibi baş ağrısı, diş ağrısı, deri hastalıkları vb. gibi hastalıklara şifa olmaktadır.

Hacamat Nerelere Yapılır?(Kimlere Yapılmaz?)

Omuz bölgesine uygulanan hacamat tedavisinde ise amaç omurilik soğanı gibi vücudumuzun önemli yerleriyle bağlantılı olan sistemi korumaktır. Ayrıca omuz bölgelerinde vücut genelinde biriken atık maddeleri, oluşan ağrıları ve kulunçları tedavi ederek daha sağlıklı bir bedene sahip olmamızı sağlar.

Kürek kemikleri ve kalp hizasına uygulanan hacamat yerleri; Kalp hizasına uygulanan hacamat yeri Peygamber mührü diye tabir edilen hacamat noktasıdır. Rivayetlere göre Hz. Muhammed (S.A.V) in peygamber olduğuna dair var olduğu kabul edilen mühür bu noktadadır bu sebeple de özellikle buradan yapılan hacamatın sünnet hacamat olduğu ve manevi rahatsızları giderdiği söylenmektedir. Kürek kemikleri arası ya da kürek kemiği altıdır bir diğer hacamatın uygulanma yeridir. Kürek kemiği arasına kupa tedavileri uygulandığında kalp, pankreas, akciğer ve safra kesesi hastalıklarına faydalı olur. Buralarda biriken ve bu hastalıklara sebep olan atıkların vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur. Hacamatın faydaları hakkında bilgiler verdikten sonra hacamat hakkında detaylı bilgiler için Hacamat Nerelere Yapılır?(Kimlere Yapılmaz?) başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Hacamatın Yararları Nelerdir?

Kuyruk sokumuna uygulanan hacamat uygulamaları ise kadınlara ve erkeklere özgü olan hastalıklara, cinsel rahatsızlıkları tedavi eder.

Ayak bileklerine uygulanan hacamat; diz ve kemik hastalıklarına faydalıdır.Ayrıca idrar yolu hastalıklarının tedavilerinde de tamamlayıcı tıp yöntemi olarak etkilidir.

Hangi Günlerde Hacamat Uygulamaları Sünnettir?

Hadis-i Şeriflerde, tekli günlerde hacamat uygulanması tavsiye edilmektedir Hadislerde sünnet olan hacamat bölgeleri için çok faydalı olduğu belirtilen uygulamanın yapılacağı aylar ve günler şunlardır;

Hicri 17,Hicri 19, Hicri 21 ve Hicri 15. günleridir. Şu üç günde de hacamat uygulaması yapılmasını yasaklayan hadisler vardır; “Kim Çarşamba veya Cumartesi günü hacamat olurda bedeninde alacağı hastalığı görürse, sadece kendini kınasın. Cuma, Cumartesi, Pazar günleri hacamat olmaktan kaçının.” sözleriyle sünnet olan hacamat bölgelerine hangi günlerde hacamat yapılmaması gerektiği belirtilmiştir.

Benzer Kullanıcı Yorumları:

https://kullaniciyorumlari org/sunnet-olan-hacamat-bolgeleri-nerelerdir html (18)
1 Yorum

%d blogcu bunu beğendi: